Bereidingsapotheken

Vanuit het gegeven dat iedere patiënt uniek is, kan worden vastgesteld dat niet altijd voor iedere patiënt een geschikt geregistreerd geneesmiddel beschikbaar is. Voor patiëntenzorg op maat is er derhalve behoefte aan ongeregistreerde geneesmiddelen.

Magistrale, ongeregistreerde, geneesmiddelen zijn geneesmiddelen die op basis van een specifieke patiëntbehoefte worden bereid uit werkzame stoffen en hulpstoffen. De bereiding van magistrale geneesmiddelen is een uniek wettelijk recht in de Geneesmiddelenwet, voorbehouden aan BIG-geregistreerde apothekers.

Apotheken die zich onder voorwaarden gespecialiseerd hebben in bereidingen en levering van ongeregistreerde geneesmiddelen aan collega-apotheekhoudende of aan daartoe bevoegde andere zorgverleners noemt men grootbereiders. Naast ziekenhuisapotheken zijn ook private apotheekbedrijven actief als grootbereiders.

Grootbereiders richten zich onder andere op:

  • individuele bereidingen  
  • niet-steriele en steriele voorraadbereidingen
  • voor toediening gereed maken van geneesmiddelen (VTGM).

Bedrijven die in dit brede kader als voorbeeld genoemd kunnen worden en waarvoor Mark werkzaamheden heeft verricht zijn Pharma Assist en Pharmaline.